Šta je to “Tim 6”, grupa američkih marinaca kojoj je, kako je obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pripadao i marinac uhapšen nedavno u Beogradu?

Delovali su u ratnim područjima u Jemenu i Somaliji, a izvodili su vojne operacije i u Avganistanu.Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage “Delta”.

Mornarički “Tim 6” toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu “pretorijanska garda” CIA, navode svetski mediji.

To je partnerstvo koje je započelo u Iraku, gde su se zajedno borili protiv ekstremista.

“Foke” i “Delta”, pod komandom JSOC, naučili su da rade kao agenti FBI-ja – prvo napadnu metu, ubiju je ili zarobe osumnjičene i potom sakupe dokaze na licu mesta.

“Foke” su delovale i na tlu Pakistana 2008. godine, a prema navodima medija, sprovode i vežbe u Južnoj Koreji, kako bi uklonili severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Američki vojni zvaničnici su potvrdili da su u Južnoj Koreji izvedene zajedničke vežbe, ali ne i da im je cilj uklanjanje predsednika Severne Koreje.

Američki državljanin Danijel Dejvid Korbet, koji je pre nekoliko dana uhapšen u Beogradu, bivši je marinac i pripadnik elitne jedinice “Foke”, zaposlen u firmi “Rejven militari”, čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

“Foke” likvidirale Bin Ladena

Svetski mediji među kojima je i američki Si-En-En objavili su nakon ubistva Osame Bin Ladena 2011. godine da je operaciju izvršio specijalni tim koji se sastojao od 25 pripadnika mornaričkih “foki”
Akcija je izvršena u pakistanskom mestu Abotabad a američki specijalci su dovezeni u četiri helikoptera.On je uhapšen u “štek” stanu u Beogradu i kod njega je pronađen pištoljCZ-99 sa izbrisanim brojem.

Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor do tri meseca, rečeno je Tanjugu u tom sudu.Zajedno sa njim uhapšena su i tri srpska državljana kojima je takođe određen pritvor do tri meseca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da ima faktora spolja kojima ne odgovara stabilan region i s tim u vezi izneo podatak da je u Srbiji uhapšena osoba koja je pripadala “Timu 6”, koji je svojevremeno jurio i Osamu bin Ladena u Avganistanu.

“Danas, nažalost, ne smem o tome otvoreno da govorim, mislim da znam kome odgovara, a kome ne odgovara, ali nisam siguran da ne bih ugrozio pozicije Srbije ukoliko bih o tome javno govorio. Nisam siguran da svima odgovara stabilnost. Mislim da ima i faktora spolja koji ne žele tu stabilnost”, naglasio je Vučić.

“Zamislite da vi nađete tipa iz ‘Tima 6’, koji je jurio za Bin Ladenom u Avganistanu, i nađete ga ovde sa brušenim pištoljem, i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj brušeni pištolj, i uhapsite te Srbe koji su to dostavljali, a oni ćute svi kao zaliveni, neće da govore za šta je trebalo da se upotrebi. Pa nije valjda da je trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu…”, rekao je predsednik.

Kako kaže, međutim, narod je pametan i zna da niko ko je jedan od najpoznatijih specijalaca nije došao iz San Dijega u Srbiju tek tako…