Svetsko ekipno prvenstvo u tenisu već 2019. godine?

0

Međunarodna teniska federacija (ITF) potvrdila je da će doći do velikih promena u Dejvis kupu i najavila organizaciju Svetskog ekipnog prvenstva u tenisu.

Trofej Dejvis kupa

ITF se dogovorio o saradnji sa kompanijom “Kosmos”, sa kojom je potpisao ugovor na 25 godina, vredan tri milijarde dolara.

Osnivač i predsednik investicione grupe je štoper Barselone Đerar Pike, a kompaniju je podržao Hiroši Mikitani, izvršni direktor kompanije “Rakuten”.

Uprava Međunarodne teniske federacije jednoglasno je odlučila da napravi novi veliki turnir koji će se održavati svake godine, na kraju sezone.

Planirano je da Svetsko ekipno prvenstvo u tenisu traje nešto više od sedam dana, a na njemu će učestvovati 18 reprezentacija koje će biti podeljene u nekoliko grupa.

Nakon grupne faze, usledili bi eliminacioni dueli (četvrtfinale), a igrala bi se dva singla i jedan dubl, na dva dobijena seta. Sigurni učesnici bi bile selekcije iz Svetske grupe (16) dok bi dve bile naknadno izabrane.

“Ovo je velika promena za tenis i ITF. Komisija je podržala ambiciozni plan za budućnost Dejvis kupa. Naša vizija je da napravimo veliko finale na kraju sezone, koje će biti festival tenisa i zabave. Na njemu će učestvovati najbolji teniseri koji će predstavljati svoje nacije i koji će odlučivati o šampionu Dejvis kupa”, rekao je predsednik ITF-a Dejvid Hagerti.

Nekoliko svetskih gradova je već pokazalo veliko interesovanje za organizaciju tog turnira, a plan je da se prvi odigra već 2019. godine.

“Kompanija ‘Kosmos’ je prezadovoljna zbog uzbudljivog partnerstva sa ITF-om. Zajedno možemo da podignemo Dejvis kup na viši nivo”, rekao je Đerar Pike.

Jedino priznato ekipno takmičenje u muškom tenisu Dejvis kup, iz godine u godinu doživljava sve veću nezainteresovanost kako kod publike, tako i kod igrača koji se žale na težak raspored u ATP sezoni.

Jedan od najglasnijih zagovornika promena u Dejvis kupu je najbolji srpski teniser Novak Đoković, koji je nekoliko puta u karijeri govorio o tom problemu.