Juče je ubijen jedan od najmlađih boraca VRS Vasilj Knežević koji je kao jedanaestogodišnjak delio sudbinu ratnika boreći se i živeći sa porodicom na prvoj liniji odbrane otadžbine.

Foto: Akord Media Vasilj Knežević tokom rata
Kneževića je ubio Ilija Milić (71) hicima iz automatske puške, na Kruševu Brdu kod Kotor Varoši. Bio je u sukobu s komšijama zbog seče šume.
 

Zločin se dogodio na Kruševu Brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoši, a svemu je prethodio sukob između njihovih porodica koji je juče eskalirao. Nezvanično saznajemo da sukob datira godinama, i da je Milić tužio Kneževića za seču šume. Knežević mu je zbog toga 5. aprila ove godine razbio staklo na terencu “micubiši pajero”, da bi mu nakon toga zapalio i seno. Milić je to prijavio i Knežević je istog dana uhapšen.

Nakon kriminalističke obrade pušten je na slobodu, a tužilaštvo je naložilo policiji da protiv Kneževića dostavi prijavu za krivično delo oštećenja tuđih stvari.

To je dodatno zaoštrilo odnose među njima pa je Milić juče u zasedi sačekao Vasilja i dok je vodio stoku prema njemu je ispalio rafal iz automatske puške. Mladić je ranjen pao, a ubica je prišao i “overio” ga. Nakon toga je otišao do kuće njegovog oca Nedeljka i prema njemu ispalio rafal, ali ga nije pogodio, a onda se vratio svojoj kući i pozvao policiju.

Portparol PU Banja Luka Marija Markanović kaže da je Milić u 9:20 lišen slobode, dok se tačne okolnosti zločina još istražuju.

Policijski službenici preduzimaju potrebne mere i radnje u cilju dokumentovanja krivičnog dela ubistvo. Izvršen je uviđaj u mestu Pilipovina – Kruševo Brdo tokom kog su izuzeti tragovi i predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku – rekla je Markanovićeva.

Portparol OJT Banja Luka Maja Đaković Vidović kaže da se Milić tereti za teško ubistvo Vasilja Kneževića, te pokušaj ubistva Nedeljka Kneževića.

Ubijeni Vasilj Knežević sam je živeo daleko od civilizacije u katunskom naselju u mestu Šepirice na obroncima Vlašića, na 1.375 metara nadmorske visine, koje je nakon rata ostalo pusto. Bavio se uzgojem goveda, a njegovo imanje, na kom se rodio i odrastao, pet kilometara je udaljeno od prvog sela Pilipovina i do njega se stiže kozjim stazama.

Sahrana Vasilja Kneževića biće održana sutra u četvrtak 12. 04. 2018. godine. Opelo će biti održano u 13 časova u Hramu Svetog velikomučenika kneza Lazara u Kruševu Brdu, a sahrana će se obaviti u groblju na Pilipovini (Kruševo Brdo) u 14 časova.

DEČAK SA PLANINE

Vasilj Knežević

Pre 20 godina o Vasilju Kneževiću (na slici) je snimljen dokumentarni film “Dečak sa planine” koji je nagrađivan na međunarodnim filmskim festivalima. Film govori o životu dečaka i njegovom opasnom “hobiju” – razminiranju terena na nekadašnjoj prvoj liniji vlašićkog fronta, gde je Vasilj i nakon rata ostao da živi bez struje i vode. Jedini prozor u svet bio mu je mobilni telefon, čiji punjač mu je pre 15 godina eksplodirao u ruci usled čega je ostao bez šake.