Učenici leskovačke Gimnazije dobili su danas na poklon 32 nova računara, koje je kompanija “Jura” donirala ovoj školi, a vrednost opreme iznosi 1,6 miliona dinara.

Foto: Jug Media

Ovom donacijom biće opremljen kabinet za hemiju, kabinet za informatiku i posebna učionica za učenike smera sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku

Kompjutere je uručio generalni direktor kompanije “Jura” Park Jong Hvan ,koji je danas zajedno sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem posetio ovu školu, i tom prilikom istakao da je jedan od razloga njihove donacije, to što i oni žive ovde, pa samim tim žele da se Leskovac razvija.

“Ovi učenici moraju da uče vredno i marljivo, budući da će oni biti stubovi na kojima će se razvijati ovaj grad. Ubuduće ćemo se potruditi da nastavimo saradnju sa gradom Leskovcem, i trudićemo se da doniramo još više”, kazao je Jong Hvan.

Pored 32 računara, kabinet je opremljen interaktivnim tablama, štampačima, skenerima i projektorima, a sve u cilju da se ne samo nadarenim učenicima za informatiku, već i svim učenicima omogući što bolje obrazovanje iz ove oblasti.

“Ova donacija stiže u našu školu u pravom trenutku. Od 1. septembra će u ovoj najsavremenije opremljenoj učionici boraviti učenici koji vole da se bave programiranjem i radom na računarima. U ime cele škole zahvaljujem se predstavnicima kompanije “Jura”, ali i gradonačelniku Goranu Cvetanoviću na nesebičnoj pomoći lokalne samouprave”, rekla je u svom obraćanju direktorka ove škole Dragana Cvetanović.

Na nedavno održanom sastanku sa direktorima svih škola u Leskovcu, prikazano je koliko lokalna samouprava podržava prosvetu i učenike, a izdvajanja za ovu oblast povećavaju se svake godine.

“U prethodnom periodu uradili smo mnogo, radimo i sada i nastavićemo istim tempom, kako bismo svoj deci omogućili adekvatne uslove za školovanje i sam boravak u školama”, kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Govoreći o budućnosti, Cvetanović se osvrnuo na informatičke nauke i informatičku pismenost, bez koje će, kako je rekao, u narednim godinama biti nemoguće naći posao i opstati u ovom svetu.

“Poslednjih nekoliko godina radimo i na poboljšanju uslova u školama. Među školama koje su energetski sanirane je i ova zgrada Gimnazije i Ekonomske škole, u kojoj je zamenjena stolarija, ugrađena demit fasada i za tu namenu izdvojeno je 12 miliona dinara”, izjavio je Cvetanović.

Takođe, iz gradskog budžeta izdvojeno je po 400 hiljada dinara za betoniranje prostora oko škole, uređenje holova, stepeništa ispred svečane škole, a zamenjeni su I rukohvati na stepeništu celog objekta.

U planu je kompletna rekonstrukcija krova i postavljanje gromobranske mreže, čija će investicija koštati 2,5 miliona dinara.

“Govoreći o ciframa, verujem da će neko možda pomisliti kako je obrazovanje skupo, ali vam moram reći da je neznanje još skuplje. Zato dragi moji đaci učite, radite i trudite se, a lokalna samouprava je tu da stane iza vas i omogući vam što bolje uslove”, poručio je danas u ovoj školi gradonačelnik Cvetanović.

Pored ove donacije, kompanija ”Jura” zapošljava veliki broj Leskovčana, a u narednim mesecima očekuje se da se broj zaposlenih poveća za preko 1000 ljudi, a kako je danas najavio direktor ove kompanije Jong Hvan, u maju ili junu krenuće sa zapošljavanjem radnika.